2012. szeptember 11., kedd

Érdekességek

Összeszedtem pár érdekességet, amit mostanában tapasztaltam a franciákkal vagy a többi külföldi cserediákkal kapcsolatban.

1. Bemutatkozás. Nálunk otthon az a természetes, ha bemutatkozol, kezet nyújtasz, ritkább esetben puszival is megspékeled. Itt a franciák elég sértőnek találják a nálunk megszokottnak tartott kéznyújtós mechanizmust, hiszen gy tartják, ha bemutatnak egy baráti társaságban, akkor már te is barát vagy és nincs szükség ilyen formalitásokra, csak a puszira, összesen kettőre. Azért jegyzem meg a kettőt, mert a mexikóiakkal rendszeresen nevetünk azon, hogy ők csak egyet szoktak adni plusz egy kis ölelgetés, mi meg kettőt. A lényeg: ha franciának mutatkozol be: puszi jobbról, puszi balról.

2. Öltözködés. Párizs a divat fővárosa. Egyetlen elvárás van: kényelmes legyen, szabadnak érezd magad benne. Ha akarod, fordítva veszed fel a nadrágod, magas talpú cipőt veszel fel, mixeled az elegánsat az alternatív darabokkal.

3. Dohányzás. Nagyon sokan cigiznek az utcán, mivel mint otthon, a bárokban és az éttermekben is tilos a dohányzás. Amit megfigyeltem, hogy séta közben főleg a nők egy speciális kéztartással vonulnak, ami egyben elegáns és laza. Kar behajlítva a test mellett tartva, rövidfülű táska ráakasztva, cigi lazán a kézben. A cigis dobozokon mindenféle szövődmény és betegség képe látható, ami ha az árak nem is, de ez biztosan elveszi az ember kedvét attól, hogy rágyújtson.

4. Weed. Francia ismerőseim állítása szerint a fiatal lakosság (mondjuk úgy 18-40 éves korig) 70%-a szokott füvezni. Na nem úgy, mint halljuk hogy Amszterdamba szakadt hazánkfiai három napig nem tudnak magukról semmit, hanem csak esténként, nem túl töményen, sok dohánnyal felhígítva lazulnak egy kicsit a stresszes munkanap végén.

Vélib
5. Vélib. "Ingyenes" biciklibérlés a város különböző pontjain. Évente 29 Euró, és 30 percig ingyen tekerhetsz vele. A trükk az, hogy használod 25 percig, lerakod és felkapsz egy másikat, így újraindul a számláló, és nem kell érte fizetned. Kiváló városnézéshez, ha épp jó idő van, de suliba/ munkába menet is tökéletes közlekedési eszköz. Főleg, hogy Párizsban különösen jól szervezett a biciklis infrastruktúra.   

6. Szájban turkálás. Úgy látszik minden nemzetnek megvan a maga gusztustalan szokása. Míg Koreában (és Ázsiában általában) az utcán köpködés és az orrszívás volt számomra megszokhatatlan, addig a franciáknál az étkezés utáni szájban turkálás az, ami megdöbbent időről időre. Csak semmi fogpiszkáló, ujjal, beszéd közben, könyékig. Nem viccelek!

7. Homo. Nagyon sok a meleg. Egy étterem teraszán mindig van legalább egy meleg pár. A suliban 15 srácból 3 biztosan az. A többiről meg vagy kiderül, vagy nem. 

Párkányon grillezés 
8. Helykihasználás. Párizsban sok millióan élnek, így minden négyzetcentimétert gondosan át kell gondolni, hogy mire lehetne a legjobban kihasználni. Ha kicsi a lakásod, nincs hozzá terasz vagy kertrész, használd ki az ablakpárkányod adta lehetőségeket. 

9. Művészet. Mindenhol. Imádom. Az épületekben, a virágcsokrokban, a kerítésekben, a papírboltban, a design cuccokban, az utcán, a filmekben, a könyvekben, a parkban, a szemüvegkeretben, a dallamokban, a metrón...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése